Miten maksaa laina etuajassa? Hyödyt lainan lyhentämisestä nopeasti

Lainan etuajassa maksaminen on melkeinpä aina järkevä taloudellinen päätös monissa tilanteissa.

Se voi auttaa säästämään rahaa korkokuluissa ja lyhentämään laina-aikaa. Jos taloudelliset rahkeet riittävät lainan lyhentämiseen nopeasti, niin silloin se ilman muuta kannattaa.

Vinkki: Voit myös kilpailuttaa lainan halvempaan Sortter -lainankilpailutuspalvelussa ja maksaa sillä vanhan lainan pois heti etuajassa, jolloin tilalla on parempi kilpailutettu laina, josta maksat selvästi vähemmän korkoa!

Tässä talousartikkelissa tutustumme siihen, miksi ja miten kannattaa harkita lainan etuajassa maksamista sekä mitä tulee ottaa huomioon ennen ripeämmän maksupäätöksen tekemistä.

Jatkahan lukemista saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat sinua hallitsemaan lainan etuajassa maksamisen prosessia.

Lainan etuajassa maksamisen hyödyt ja perusteet

laina maksu etuajassaLainan ottaminen on yleinen tapa rahoittaa suurempia hankintoja, kuten asunnon, auton tai opiskelut.

Lainan takaisinmaksu kuuluu usein pitkän aikavälin taloussuunnitelmaan, mutta moni ei välttämättä tiedä, että lainan etuajassa maksaminen voi tuoda mukanaan lukuisia taloudellisia etuja. Seuraavaksi tarkastelemme lainan etuajassa maksamisen perusteita ja hyötyjä.

Perusteet lainan etuajassa maksamiselle

Ennen kuin uppoudumme hyötyihin, on tärkeää ymmärtää, miksi voisi olla järkevää maksaa laina etuajassa. Tässä muutamia perusteita:

 • Korkosäästöt: Useimmissa lainoissa maksetaan korkoa lainapääomasta. Maksamalla lainaa etuajassa, lyhennät pääomaa nopeammin, mikä vähentää kokonaiskorkokuluja.
 • Velan vähentäminen: Lainan lyhentäminen etuajassa auttaa sinua vähentämään velkataakkaasi nopeammin. Tämä voi tuoda taloudellista helpotusta ja vapauttaa resursseja muuhun käyttöön.
 • Taloudellinen vapaus: Lainan lyhentäminen nopeammin voi tuoda taloudellista vapautta ja varmuutta. Kun velka vähenee, sinulla on enemmän liikkumavaraa taloudellisissa päätöksissäsi.
 • Säästöt tulevaisuutta varten: Lainan etuajassa maksaminen auttaa sinua säästämään tulevaisuutta varten. Kun laina on maksettu pois, voit käyttää säästyneitä rahoja sijoituksiin tai muihin tavoitteisiin.

Hyödyt lainan etuajassa maksamisesta

Nyt kun olemme tarkastelleet lainan etuajassa maksamisen perusteita, on aika tutustua sen tarjoamiin hyötyihin:

 • Korkosäästöt: Kuten mainittiin, lainan etuajassa maksaminen vähentää kokonaiskorkokuluja. Tämä voi säästää sinulle merkittäviä summia pitkällä aikavälillä.
 • Nopeampi velanmaksu: Lainan etuajassa maksaminen lyhentää laina-aikaa. Tämä tarkoittaa, että olet velaton nopeammin ja saat taloudellisen vapauden aiemmin.
 • Sijoitusmahdollisuudet: Kun laina on maksettu pois, voit käyttää säästyneitä rahoja sijoituksiin, kuten osakkeisiin, kiinteistöihin tai eläkesäästöihin. Näin voit kasvattaa varallisuuttasi pidemmällä aikavälillä.

Vähentynyt stressi: Velkataakan väheneminen ja taloudellinen vapaus voivat vähentää stressiä ja huolta raha-asioista.

Kuinka maksaa laina takaisin etuajassa?

Lainan etuajassa maksaminen voi olla suhteellisen yksinkertaista, mutta vaatii huolellista suunnittelua ja talouden hallintaa. Seuraavassa muutamia vaiheita, jotka auttavat sinua maksamaan lainasi etuajassa:

 1. Selvitä lainasi ehdot: Tarkista lainasi ehdot ja varmista, että etuajassa maksamisen säännöt eivät sisällä lisäkustannuksia tai sanktioita.
 2. Laadi budjetti: Laadi tarkka budjetti, joka sisältää kuukausittaiset lainalyhennykset. Tunne tulosi ja menosi, ja määritä, kuinka paljon ylimääräistä rahaa voit käyttää lainan lyhentämiseen.
 3. Säästä ylimääräistä: Etsi tapoja säästää ylimääräistä rahaa, kuten vähentämällä turhia menoja tai lisäämällä tulojasi. Kaikki ylimääräinen raha, jonka voit ohjata lainan lyhentämiseen, auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin.
 4. Tarkista lyhennyssuunnitelma: Ota yhteyttä lainanantajaasi ja pyydä päivitetty lyhennyssuunnitelma. Se voi auttaa sinua hahmottamaan, kuinka paljon ja kuinka usein sinun tulee maksaa ylimääräistä vähentääksesi lainaa etuajassa.
 5. Käytä odottamattomat tulot: Jos saat odottamattomia tuloja, kuten bonuksia, perintöä tai veronpalautuksia, harkitse niiden käyttämistä lainan lyhentämiseen sen sijaan, että kuluttaisit ne muuhun.
 6. Seuraa edistymistäsi: Pidä kirjaa siitä, kuinka paljon olet maksanut lainaa etuajassa ja kuinka paljon pääomaa on jäljellä. Tämä auttaa sinua pysymään motivoituneena ja näkemään, miten velkataakkasi vähenee ajan myötä.
 7. Harkitse säännöllisiä ylimääräisiä maksuja: Joissakin lainoissa voi olla mahdollisuus tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä säännöllisesti, esimerkiksi joka neljäs kuukausi. Tämä voi nopeuttaa lainan maksua merkittävästi.
 8. Pidä kiinni suunnitelmasta: Tärkeintä on pitää kiinni suunnitelmasta ja pysyä kurssissa. Vaikka saatat kohdata odottamattomia menoja matkan varrella, pyri silti jatkamaan ylimääräisten lyhennysten tekemistä aina kun mahdollista.

Lainan maksu heti pois kannattaa taloudellisesti

maksuLainan etuajassa maksaminen voi olla taloudellisesti kannattava päätös, joka auttaa sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi nopeammin ja säästämään rahaa koroissa.

Ennen kuin aloitat etuajassa maksamisen, muista kuitenkin tarkistaa lainasi ehdot ja varmistaa, että se on taloudellisesti järkevää sinulle.

Hyvin suunniteltu ja kurinalaisesti toteutettu etuajassa maksaminen voi tuoda sinulle merkittäviä etuja taloudellisessa tilanteessasi.

Miksi maksaa laina etuajassa välittömästi?

Lainan ottaminen on yleinen tapa rahoittaa suurempia sekä toki pienempiäkin hankintoja, kuten asunto, laina remonttiin, osa opiskeluajan helpottamisesta ja myös vakuudeton autolaina on yleinen kohde. Kun otetaan huomioon lainojen keskimäärin varsin pitkät takaisinmaksuajat, voi olla houkuttelevaa lyhentää kuukausittaista maksutaakkaa ja käyttää rahat mieluummin muihin tarpeisiin.

Kuitenkin monille voi olla yllätys, että lainan etuajassa maksaminen voi olla erinomainen taloudellinen päätös monistakin syistä. Seuraavassa osiossa käsittelemmekin, miksi kannattaa harkita lainan etuajassa maksamista ja mitä etuja se tuo mukanaan.

Säästöt korkokuluissa

Yksi suurimmista syistä maksaa laina etuajassa on korkosäästöt. Lainasta maksettava korko perustuu yleensä jäljellä olevaan lainapääomaan.

Mitä nopeammin lyhennät lainaa, sitä vähemmän korkoa maksat. Tämä tarkoittaa, että lyhentämällä lainaa etuajassa voit säästää merkittävästi koroissa, varsinkin jos lainasi on pitkäaikainen, kuten asuntolaina.

Velan vähentäminen nopeammin

Lainan etuajassa maksaminen auttaa sinua vähentämään velkaa nopeammin. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos haluat saavuttaa taloudellisen vapauden tai vähentää kuukausittaista kuormaa.

Kun velka pienenee, sinulla on enemmän taloudellista liikkumavaraa ja mahdollisuus sijoittaa tai säästää ylimääräisiä varoja.

Taloudellinen vapaus

Lyhentämällä lainaa etuajassa voit saavuttaa taloudellista vapautta aiemmin. Kun olet velaton, sinulla on enemmän valinnanvaraa taloudellisissa päätöksissäsi.

Voit suunnitella tulevaisuutta ilman suurta velkataakkaa ja nauttia enemmän taloudellisesta turvallisuudesta.

Sijoitusmahdollisuudet

Kun laina on maksettu kokonaan, sinulla on mahdollisuus sijoittaa ylimääräiset varat muualle.

Sijoitukset voivat tuottaa sinulle tuottoa pitkällä aikavälillä ja auttaa kasvattamaan varallisuuttasi. Tämä voi olla erityisen houkuttelevaa, jos sijoittaminen on osa taloudellisia tavoitteitasi.

Stressin vähentäminen

Velkataakan väheneminen esimerkiksi lainojen yhdistämiseen tarkoitetulla halvemmalla lainalla ja taloudellinen vapaus tai helpotus voivat myös vähentää stressiä ja huolta raha-asioista.

Tieto siitä, että olet ottanut aktiivisen askeleen velan vähentämiseksi, voi tuoda mielenrauhaa ja parantaa yleistä hyvinvointia.

Säästöt pitkällä aikavälillä

Vaikka lainan etuajassa maksaminen voi tuntua pieneltä uhraukselta nyt, se voi tuoda suuria säästöjä pitkällä aikavälillä. Korkosäästöt ja mahdollisuus sijoittaa ylimääräisiä varoja voivat kasvattaa taloudellista vaurautesi vuosien varrella.

Päätössanat

Maksaa laina etuajassa voi olla älykäs taloudellinen päätös monista syistä. Se voi tuoda säästöjä koroissa, mahdollistaa velan nopeamman vähentämisen ja tarjota taloudellista vapautta.

Ennen kuin ryhdyt maksamaan lainaasi etuajassa, muista tarkistaa lainasi ehdot ja varmistaa, että se on taloudellisesti järkevää sinulle.

Summaus: Hyvin suunniteltu ja harkittu etuajassa maksaminen voi auttaa sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi ja nauttimaan paremmasta taloudellisesta tulevaisuudesta.

Miten maksaa laina etuajassa käytännössä – 7 helppoa askelta

Lainan etuajassa maksaminen voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, mutta miten tämä käytännössä toteutetaan?

Tässä vielä käytännön vinkkejä ja 8 askelta, jotka auttavat sinua maksamaan lainasi etuajassa ja hyödyntämään sen tuomat taloudelliset edut (eli rahan säästämisen).

 1. Selvitä lainasi ehdot

Ensimmäinen askel lainan etuajassa maksamisessa on selvittää lainasi ehdot. On tärkeää, että lainasopimuksessasi ei ole piilossa lisäkustannuksia tai sanktioita etuajassa maksamisesta. Suomessa näin ei pitäisi lain mukaan edes olla.

Ota yhteyttä lainanantajaasi tai tarkista lainasi asiakirjat selvittääksesi, millaiset ehdot koskevat etuajassa maksamista.

 1. Laadi aina budjetti

Laadi aina budjetti, joka sisältää kuukausittaiset lainalyhennyksesi ja määritä, kuinka paljon ylimääräistä rahaa voit käyttää lainan etuajassa lyhentämiseen.

Tämä voi vaatia taloudellisen tilanteesi tarkkaa arviointia, mutta se auttaa sinua suunnittelemaan, kuinka nopeasti voit maksaa lainasi.

 1. Etsi lisätuloja

Jos budjettisi ei mahdollista suuria ylimääräisiä maksuja, harkitse lisätulojen etsimistä. Voit harkita osa-aikatyötä, freelancetöitä tai muita tapoja lisätä tulojasi.

Kaikki ylimääräinen tulo voi auttaa sinua maksamaan lainaa nopeammin.

 1. Käytä odottamattomat tulot

Jos saat odottamattomia tuloja, kuten bonuksia, perintöä tai veronpalautuksia, harkitse niiden käyttämistä lainan lyhentämiseen sen sijaan, että kuluttaisit ne muuhun. Tämä voi olla nopea tapa vauhdittaa lainan etuajassa maksamista.

 1. Neuvottele uudelleen lainaehtoja

Jos taloudellinen tilanteesi muuttuu, älä epäröi ottaa yhteyttä lainanantajaasi ja neuvotella uudelleen lainaehtoja. Joissakin tapauksissa he saattavat suostua muuttamaan lainan lyhennysaikataulua tai korkoa, mikä helpottaa lainan etuajassa maksamista.

 1. Tee lisämaksuja säännöllisesti

Kun olet laatinut budjetin ja tunnet lisätulojen lähteet, aloita ylimääräisten lyhennysten tekeminen säännöllisesti.

Voit tehdä lisämaksuja kuukausittain tai muulla aikataululla, joka sopii talouteesi.

 1. Seuraa edistymistäsi

Pysy kärryillä siitä, kuinka paljon olet maksanut lainaasi etuajassa ja kuinka paljon pääomaa on jäljellä. Pidä kirjaa edistymisestäsi, sillä se voi olla motivoiva tekijä. Monet lainanantajat tarjoavat myös verkkopalveluja, joissa voit seurata lainan tilaa reaaliajassa.

Pidä kiinni lainan lyhennyssuunnitelmasta

laina suunnitelmaKun olet asettanut itsellesi etuajassa maksamisen suunnitelman, pidä kiinni siitä ja lujasti.

Vaikka saatat kohdata odottamattomia menoja matkan varrella, pyri silti jatkamaan ylimääräisten lyhennysten tekemistä aina kun mahdollista.

Lainan etuajassa maksaminen voi olla taloudellisesti fiksu veto, joka auttaa sinua säästämään koroissa ja saavuttamaan taloudellisia tavoitteitasi nopeammin.

Huolellinen suunnittelu ja kurinalainen toteutus ovat avaimia onnistuneeseen lainan etuajassa maksamiseen.